BEREDSKAP FOR
FLOM
OG OVERSVØMMELSE

Vi har Cobra pumper på lager!

COBRA 100

Cobra pumper - Gjødselpumpe Cobra 100 - Hill

COBRA 200

Cobra pumper - Gjødselpumpe Cobra 100 - Hill

HP180 – 300

Cobra pumper - Gjødselpumpe Cobra 100 - Hill
  • De siste årene har mange norske kommuner opplevet flom og oversvømmelser som har krevet betydelige ressurser og kostnader.
  • Miljøendringer har gitt kraftigere og hyppigere ekstremvær. Beredskapen i norske kommuner må mange steder forbedres.
  • Landbruket har i en årrekke hatt behov for pumper med stor kapasitet og ekstrem slitestyrke, både til gjødselhåndtering og drenering.
  • Pumper som ikke lar seg stoppe av kvister, grus og leire. Pumper med kapasitet til å fjerne helt opp til 5000 liter vann i minuttet.
  • Pumper som lett kan kobles på traktorer, gravemaskiner og raskt kan flyttes fra sted til sted. Tømme kjellere eller kummer for vann og pumpe vannet tilbake til rett side av dikene.

Cobrapumpe reddet nabolag fra oversvømmelse

Under flommen i 2017 reddet én liten Cobrapumpe beboerne i Øyslebø fra fullstendig oversvømmelse. De hendige pumpene fra Hektner viste seg å være ideelle å ha i beredskap for Lindesnes kommune.

– På morgenkvisten en oktoberdag i 2017 meldte han som var på vakt at de strevde med å holde vannet unna, forteller Finn Andersen, avdelingsleder vei og grønt i Lindesnes kommune.

Andersen husker godt dramatikken som oppsto i Øyslebø under storflommen i 2017. Tett på et boligfelt steg elva faretruende raskt. Det begynte å renne vann inn i pumpehuset og strømmen forsvant. Da kom redningen i fra en bonde i nærheten.

Pumpet i tre døgn
– Bonden hadde en liten Cobra gjødselpumpe, som vi koblet til en traktor. På den måten klarte vi å holde kloakkledningen tørr en stund, sier Andersen.
Elven fortsatte å stige og det begynte å renne vann ned i kummen. Mannskapet satte på ekstra kumringer og satte Cobrapumpen nedi. Der sto den og gikk kontinuerlig i tre døgn for å holde vannet unna.

– Den lille pumpa reddet kjellere og kloakk i hele gata! Med tanke på størrelsen er det utrolig å tenke på hvor god kapasitet pumpa har. Uten strøm eller aggregat var det en fordel at Cobrapumpen drives av traktor, sier Andersen.
Hendelsen fikk kommunen til å investere i egne Cobrapumper for å ha i beredskap.

– Vi har skaffet oss en HP180 – 5″, HP300 – 6″ pumper fra Hektner for midler vi fikk etter storflommen. Vi vet at vi kommer til å oppleve flom igjen, og nå er vi forberedt med eget utstyr, avslutter Finn Andersen.

Renseanlegget i Øyslebø ble stående under vann under flommen i 2017. Foto: Finn Andersen

Lette å håndtere
Cobrapumpene er bærbare hydraulisk drevne pumper. Lav vekt gjør at de enkelt kan flyttes, transporteres og monteres for hånd. Pumpene finnes i ulike dimensjoner tilpasset ulike bruksområder. Ole J Karlsson hos Hektner forteller at de selger Cobrapumper til mange typer kunder, fra bønder til entreprenører, kommuner og redningstjenester.

– Enhver kommune burde ha Cobrapumper i beredskap blant annet med tanke på oversvømmelser i kjellere. Der er disse pumpene ideelle. De er lette å jobbe med og det er trygt siden de ikke krever strøm, men drives av hydraulikk, påpeker Karlsson.
Med en Cobrapumpe kan også redningstjeneste enkelt pumpe opp vann fra elver og vann hvis det oppstår brann, og for en entreprenør er pumpene kjekke å ha tilgjengelig, for å tømme grøfter. Skjøtbare deler gjør det lett å koble på lengre slanger hvis det trengs.

Stor kapasitet
Pumpene kan påmonteres grovsil som forhindrer at stein dras inn i slangene. Silen benyttes ikke hvis det er organisk materiale som suges opp. Da kverner pumpen opp grovere materiale og hindrer at slangen går tett. Konstruksjonen gjør at Cobrapumpene tåler alt fra vann, urin og slam til flytende gjødsel. De kan også brukes til forurensede væsker.

– Pumpene er egentlig laget for flytende gjødsel, og innhold av for eksempel halm. Vi har også levert pumpene til noen som driver med slamming med gode tilbakemeldinger om at dette er pumper som kan stå og gå lenge uten problemer og vedlikehold, sier Karlsson.
Hektner selger ulike varianter, og Cobra 200 -pumpen er bestselgeren.

– Dette er komplette pumper med god kapasitet. Cobra 100-pumpen tar 1800 liter i minuttet og veier bare 30 kilo. Så med denne er det «plug and play», smiler Ole J. Karlsson fra Hektner.

Dette er Cobrapumpene fra Hektner:
● Komplette pumper, enkle å bruke
● Drives av hydraulikk
● Velegnet for entreprenører, redningsarbeidere, gårdbrukere og kommuner
● Pumper fra 3″ til 4″, med kapasitet fra 1800 til 3300 liter/min
● Kantfeste som gjør at pumpene kan henges opp på feks mur eller frontaster
● Skjøtbare deler for påmontering av lengre slanger
● Cobra 100: Mellomstor pumpe med bra trykk og god pumpekapasitet. Beregnet for væske som inneholder fastere innhold, som lettere slam og gjødsel. Veier 30 kg.
● Cobra 200: Den største håndholdte pumpen med høy kapasitet, beregnet for å klare kraftig forurensede væsker med høy andel fast materiale, Veier 41 kg.